Uppdrag granskning: Skammen

OMG!
 
Jag fick en shock när jag kollade på hela. I stort sätt så kom dem inte fram till mycket...

Alltså så här är det ,reporterade 4% ( egentligen 7-10%) av kvinnor spricker under sin förlossning (från slidan till analen) och när dem frågade Ingela Wiklund,Ordförande Barnmorskeförbundet varför sjuksköterskorna/barnmorskor missar sånna skador (men för livet) som inte skall missas egentligen - det ingår i deras jobb att märka och faställa skadan, reportera till operation inom loppet av några timmar efter sprickan, så säger hon att : 
 
"Med det är ju som ett övergrepp!"
 

Det är ett enkelt grepp med ett finger i slidan och ett i ändtarmen för att se så att muskeln inte är sprucken. Det skall ingå i deras jobb. Så tabubelägger hon ett enkelt grepp som om missat kan förstöra så många liv. 
Om den muskeln spricker, så kan kvinnorna inte längre kontrollera när dem skall gå på toaletten! Sexlivet förstörs, ändtarmen förstörs, det blir svårt att jobba och ha ett normalt liv helt enkelt. Och där sitter hon....Ordförande på Barnmorskeförbundet och säger att det är ett övergrepp. Jävla dumma kossa, ville slå henne med en batong när jag hörde det. 
 
Barnmosrka är ju som en läkare när det kommer till förlossning, det sades även att dem inte får rätt utbildning eller att man ofta missar vissa aspekter av utbildning och att man inte kan lära sig utbildningen på ett år, det tar flera år att lära sig yrket och helt i praktiken! Det gör man genom att jobba på fält. Men det är inte tillräkligt med personal (rutinerad personal) på jobben som kan lära upp dem nykommna i yrket. 
 
Gravida kvinnorna som satt där och fick höra detta ville inte höra mer eftersom dem inte var rädda att det skulle hända dem och dem ville inte bli skämda. Barnmorskor tycker att det är övergrepp att undersöka en skada som kan leda till arbetslöshet och ensamhet och inte minst SKAMM och men för livet (vissa par skiljes och vissa kvinnor vill inte bli gravida igen). Känns ju så JÄVLA tryggt att föda barn nu! 
Sen jag var ung har jag sagt att jag inte skall ha barn, min barn hysteri gick över typ när jag var 18. Nu när jag är gift så fick min man mig på andra taknar , dock så har jag fortfarande tvivlat på om jag ville skaffa barn. Efter det här så blir jag fan i mig LIVRÄDD att föda barn. 
 
Wilhelm Graf, överläkare Akademiska sjukhuset Uppsala:
"Jag förstår inte uttalandet, då tabu belägger man hela undersökningen. Det vi har att gå på, det vi måste göra. Det är mycket märkligt. Då bejakar man ju att det är något skumt med det, ett övergrepp, nej jag förstår inte alls. Jag tycker tvärtom! Man ju gör det naturligtvis för patientens bästa!"
 

Fan...det här samhället är ju åt helvete. Något måste göras, men det verkar som att alla skiter i det, förutom dem som inte gör det. Det är några få personer som hoppas och kämpar för förändring men det fan ingen av dem som sitter i riksdagen. Tydligen. 

Kommentarer
Postat av: Anastaciya

My god! Hela förlossnings proceduren är ju då tabubelagt! Det finns många medicinska åtgärder som barnmorskorna SKA utföra så att det varken skadar kvinnan lr barnet. Å den här "lilla" proceduren som beskrivs som övergrepp är ingenting man känner efter det man har gått igenom under förlossningen, man har inte ens tid att tänka på det.Efter en normal förlossning läggs barnet på kvinnans bröst - hud mot hud kontakten och under tiden man får en oxytocinspruta som gör att livmodern drar ihop sig, slutligen tittar man upp livmodern o ändtarmen med någon instrument. En skada i sys ihop direkt efter förlossningen. sen går man på läkarkoll där man utför ett liknande åtgärd.. ska detta då tolkas som ett övergrepp? I så fall är det väldigt illa för dem som inte blir undersökta, men jag känner också till några fall då läkarna gjort ett par missar, som har medfört allvarlig skada. I det här landet krävs det ett tydligt ja från patientens sida (trots att man inte har ett hum om de olika medicinska åtgärer och därför lägger ansvaret på läkarens kompetens). Lagstiftningen bygger mkt på etik och här brister det, det krävs en stor reglering i lagar (som inte finns) som rör patientens bestämmanderätt. Vem bestämmer över den som är medvetslös eller psykotisk då?.....Och nu detta med religionsfrihet, det är svenska demokrati- o likvärdighets principer som har skapat allt detta. Begreppet människovärdet får en helt annan blick;( Ville bara skriva av mig, vännen min... Puss o kram:)

2012-10-09 @ 15:07:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0